Unde pot încărca mașina mea electrică? Ce costuri am? Știai că le poți achiziționa și la domiciliu?

Unde pot încărca mașina mea electrică? Ce costuri am? Știai că le poți achiziționa și la domiciliu?
    Mașinile electrice devin tot mai interesante și caștigă mai mult teren în comparație cu mașinile care au motoare pe benzină sau diesel.
Astfel, în anul 2022 tot mai mulți români se îndreaptă spre alegerea unei mașini electrice, una din motivele principale fiind costurile mai mici sau diversitatea opțiunilor de încărcare a mașinii.

Unde pot încărca mașina mea electrică?

          1. Stații de încărcare publice - La ora actuală, rețeaua națională de încărcare pentru mașinile electrice numără circa 1.000 de puncte de încărcare. Putem spune că infrastructura din jurul nostru este mai dezvoltată ca niciodată, însă lucrurile trebuie în mod clar îmbunătățite. Creșterea popularității acestui segment în țara noastră a făcut ca încărcarea gratuită să dispară aproape complet. În aceste condiții, aproape toate reţelele mari de staţii de încărcare percep tarife diferențiate pentru încărcarea mașinilor electrice.

Ce costuri pot avea la stațiile de încărcare?
Iată care sunt prețurile la diferite locații de rezerve: la EV Connect tariful este de 1,89 lei/kWh pentru încărcarea la curent alternativ (AC) și 2,32 lei/kWh pentru încărcarea la curent continuu (DC). La rețeaua E.ON Drive aplică tarife de 1,67 lei/kWh pentru AC și 2,22 lei/kWh la DC. La Renovatio pentru vehicule care se încarcă cu o putere între 4 și 22 kW, vei plăti 1,99 lei/kWh. Pentru o încărcare cu putere mai mare de 22 kW, vei plăti mai mult cu 0,50 lei/kWh. MOL Plugee oferă un tarif de 1,50 lei/kWh pentru o încărcare la AC și 1,95 lei/kWh la DC. Aceste prețuri sunt valabile pentru șoferii care sunt înregistrați. Cei care nu au un cont vor plăti 1,70 lei/kWh, respectiv 2 lei/kWh. Rețeaua Enel X tarifează încărcarea în funcție de cantitate. Compania percepe un tarif de 1,29 lei/kWh pentru încărcarea semi-rapidă la AC. Totodată, 1 kWh pentru încărcarea rapidă la DC costă 1,79 lei. Dacă nu ai cont activ la ei, tariful este de 1,39 lei/kWh, respectiv 1,89 lei/kWh.
  • Majoritatea centrelor comerciale au instalate în parcări stații de alimentare pentru mașinile electrice. Este cazul magazinelor Carrefour, Kaufland, Lidl, Mega Image și Penny. Găsești stații de încărcare și în anumite benzinării, cum ar fi Mol sau Rompetrol. În cazul stațiilor OMV, Petrom și LukOil, numărul punctelor de încărcare este însă, limitat.    

În urmă cu câțiva ani, încărcarea unei mașini electrice era gratuită aproape la orice stație de încărcare. Pe vremea aceea, numărul de vehicule cu zero emisii era foarte scăzut. Însă, în contextul în care numărul mașinilor electrice a crescut, este aproape imposibil să prinzi un loc de încărcare la astfel de stații. Totuși, unele reţele de staţii de încărcare oferă în continuare încărcare gratuită, dar numai în anumite condiţii. De exemplu, la staţiile de la magazinele Kaufland poţi încărca gratuit dacă faci lunar cumpărături din hypermarket de o anumită valoare.

         2. Stații de încărcare auto  la domiciliu, în confortul casei tale. Tot mai mulți posesori de automobile cu emisii zero din România aleg să-și instaleze o stație de încărcare la domiciliu. Poți arunca o privire aici să vezi ce multe modele sunt disponibile. O stație de încărcare reprezintă un adaptor între rețeaua de curent și mașina ta electrică. Încărcarea acesteia la domiciliu prezintă o serie de avantaje. Cele mai importante sunt eficientizarea costurilor și reducerea timpului de așteptare. Înainte de toate, trebuie să știi că o statie de încărcare poate fi alimentată atât monofazat, cât și trifazat. Ea poate debita o putere de încărcare de 3,7-7.4 kWh cu alimentare monofazată, respectiv 11-22 kWh cu alimentare trifazată. De aceea, trebuie să te informezi în legătură cu tipul de branșament care alimentează locuința ta și cu puterea maximă ce poate fi absorbită din rețea. 

  • Instalarea la tine acasă a unei stații de încărcare de tip wallbox este soluția ideală. Practic, seara conectezi mașina la priză și până dimineață bateria se va încărca. De altfel, îți recomand să încarci mașina la tarif redus de noapte pentru că beneficiezi de cel mai mic cost posibil. Totodată, un punct de încărcare propriu este mai rapid comparativ cu prizele convenționale cu trei pini, dar și mai sigur. Practic, este o unitate de mici dimensiuni, care se montează pe perete. Aceasta are caracteristici care o fac rezistentă la orice condiție meteorologică.
  • Zappi este un încărcător EV cu o diferență, nu numai că funcționează ca un încărcător EV tradițional, dar îți poate încărca EV folosind 100% GRATUIT energie generată solar sau eolian. Poate încărca GRATUIT folosind fotovoltaicul în timpul zilei și poate fi setat să încarce la cele mai economice momente nocturne.Toate sunt controlabile prin aplicație. Dacă nu ai un sistem fotovoltaic, zappi poate funcționa în continuare ca o stație obișnuită de încărcare EV care importă din rețea. Poți adăuga oricând sistemul tău solar / eolian mai târziu.
  • Stațiile de încărcare ABB oferă o soluţie totală de încărcare a vehiculelor electrice pornind de la cofrete AC de înaltă calitate,până la staţii de încărcare DC rapide şi sigure cu conectivitate robustă.
  • Circontrol, un aparat cu un design atractiv și o dimensiune mică la care autentificarea utilizatorului nu este o cerință– exclusiv segment rezidențial.


     Descoperă pe siteul nostru toate tipurile de stații încărcare auto electrice și alege modelul care ți se potrivește cel mai mult, de la producătorii de top!

 

Suport clienti L-V 9:00-17:00 | Online 24/7

0728202102 sales@homesolutions.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!