Cum se construiește FUNDAȚIA casei - 6 etape de realizare pas cu pas

Cum se construiește FUNDAȚIA casei - 6 etape de realizare pas cu pas
Fundația reprezintă un element esențial al unei construcții. O fundație bine executată este secretul unei case care să reziste mult, fără fisuri și infiltrare de umezeală. Din acest motiv, este important să urmezi cei 6 pași prezentați:
 
        1.PREGĂTIREA TERENULUI
Odată ce ai stabilit locul potrivit pentru fundația ta, poți trece la etapa de pregătire a solului. Stratul de vegetație ( incluzând gazonul sau plantele) trebuie îndepărtată sau mutată. Înainte de a săpa o fundație, ai grijă să sapi șanțuri pentru scurgerea apei în afara zonelor de lucru. Altfel, apa de ploaie riscă să ajungă în gropile de fundație, iar primul pas în planul tău pentru ridicarea unei case de vis va fi unul ratat.

         2. TRANȘAREA FUNDAȚIEI
Următorul pas este tranșarea fundației, care poate fi făcută prin două modalități: manual sau cel mai ușor cu ajutorul unui topometrist, astfel măsurătorile sunt corecte și exacte. 

         3. SĂPATUL ȘI TURNAREA FUNDAȚIEI
Săpatul pare a fi o activitate banală, însă nu este deloc așa. Este indicat, ca pozitionarea fierului beton în fundație și turnarea propriu zisă să se realizeze imediat după săpătură. Dacă nu este posibil, atunci măcar să sapi ultimii 10-20 cm chiar înainte să torni betonul. 
TURNAREA FUNDAȚIEI
 În șanțurile săpate vei turna primul strat de beton, care are scopul de a elimina neregularitățile terenului. Pe acest strat de beton vei monta și stâlpii fundației. Betonul este obținut prin amestecarea cimentului cu apă și cu alte materiale ( balast, nisip, pietriș). 

         4. COMPACTAREA BETONULUI
După turnarea betonului, acesta trebuie compactat. Acest proces are rolul de a reduce golurile de aer ca să poată să crească rezistența betonului și să consolideze fundația. Poate fi efectuat și manual, dar vă recomand compactarea mecanică, care se face prin vibrare, cu ajutorul unui vibrator de ciment. Îți recomand acest vibrator , pentru că este ușor și compact, potrivit să fie utilizat de o singură persoană. 
Durata vibrării betonului durează între 5-30 de secunde și trebuie făcută cât mai repede după turnarea betonului, în primele ore. Vibrarea betonului este gata, când suprafața este uniformă, ușor lucioasă și fără bule.

         5. ARMAREA FUNDAȚIEI
Inițial trebuie să montezi o talpă armată pe betonul de egalizare. Apoi urmează realizarea armăturilor, care sunt construite din mai multe bare de fier-beton și sunt legate între ele cu rame de tip etrieri ( acele forme patrate sau dreptunghiulare de fier-beton). Distanța minimă între armături trebuie să fie de 20 cm și cea maximă de 25 cm.
Tot acum vei monta și armătura stâlpilor de rezistență, care sunt niște bare orizontale prinse între ele cu etrieri, iar în partea de sus a stâlpii sunt uniți cu o centură de armătură.
Multă lume procură fierul cu mult timp înainte de construcție, pentru unii chiar și depozitarea necorespunzătoare își spune cuvântul, iar inevitabil apare rugina pe ele.
În acest caz, este necesar îndepărtarea acestui strat de rugină de pe bare. ATENȚIE! Aceasta trebuie realizată înainte de montarea etrierelor. De ce? Frecarea barelor pentru îndepărtarea ruginii poate risca stabilitatea structurii. Din fericire, această problemă se poate remedia cu o mașină de șlefuit, după care dacă este nevoie se poate folosi și o mașină de polisat

         6. COFRAJUL ȘI STRATURILE DUPĂ DECOFRARE
Cofrajul, realizat din lemn sau cu panouri de cofrare, este o treabă destul de minuțioasă. Acest cofraj, trebuie practic să fie o continuare cât mai etanșă a pereților de pământ săpați.
Sfatul meu ar fi, să tratezi părțile interioare a cofrajelor cu o soluție numită decofrol. Această  soluție va permite - după întărirea betonului-, înlăturarea rapidă și fără daune pentru fundație, a panourilor de scândură sau din metal folosite pentru cofrare. 
Dacă nu vrei să folosești decofrol, trebuie să ai grijă să uzi zidurile cofrajului înainte de turnarea betonului. Apa ajunsă în groapa fundației trebuie eliminată. 
STRATURILE DUPĂ DECOFRARE 
Golurile rămase după decofrare, trebuie umplute cu straturi de pământ, nu mai groase de 30 cm.
Peste, urmează un strat de pietriș cu o grosime de aproximativ 10 cm, care trebuie acoperită cu o membrană hidroizolantă cu o grosime de 5 cm. 
Ultimul strat reprezintă așezarea unei plase sudate, pe care o vei lega de centura elevației. 

După ce ai turnat placa de beton, este necesar să o uzi constant, timp de cel puțin trei zile, pentru prevenirea apariției fisurilor. Astfel, vei împiedica evaporarea rapidă a apei din amestecul de beton turnat și vei ajuta la menținerea hidratării cimentului. 

 

Suport clienti L-V 9:00-17:00 | Online 24/7

0728202102 sales@homesolutions.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!