Aer uscat vs. aer umed. Top 5 remedii pentru a păstra un nivel optim de umiditate în casă

Aer uscat  vs. aer umed. Top 5 remedii pentru a păstra un nivel optim de umiditate în casă

    De multe ori ne trezim dimineața cu senzația de gât uscat și nu reușim să ne dăm seama pe moment care poate fi cauza.
În alte dimineți, putem observa geamurile aburite ale încăperilor sau pereții transpirați de umezeală.
Ambele situații sunt cauzate de nivelul de umiditate.

Cum ne afectează sănatatea? Semne ale umidității scăzute sau crescute

    Nivelul de umiditate este un indicator principal al microclimatului. Din cauza aerului prea uscat sau prea umed, calitatea vieții noastre poate avea de suferit. Ambele siuații ne pot provoca probleme de sănătate, din acesta cauză este foarte important să ținem sub control nivelul umidității în locuința noastră.
Aerul prea uscat poate provoca piele uscată și crăpată, mucoasă uscată, respirație greoaie mai ales dimineața, tuse uscată sau anumite boli respiratorii, la care devenim mai vulnerabili. Copiii, astmaticii și cei care au imunitatea scăzută sunt mai sensibili și mai expuși.
Pe de altă parte, aerul prea umed se manifestă prin reacții alergice sub formă de bronșită, tuse iritativă, mucoasă iritată, diferite alergii ale pielii.
  
    Deși temperaturile interioare și valoarea umidității în locuință sunt de multe ori preferințe personale, cercetătorii au descoperit că nivelul mediu de umiditate este de regulă 50-60% în interior, însă nivelul de umiditate nu depinde doar de vreme și loc, ci și de diverse activități din casă, cum ar fi gătitul, călcatul, baia, curățenia cu aspiratorul sau uscarea rufelor.
Un nivel ridicat al umidității arată că locuința e prea umedă și că ar putea exista riscul deteriorării casei, care ar putea duce la reparații costisitoare. Un test vizual al suprafețelor locuinței reprezintă una dintre cele mai simple căi de a afla. Condensul de pe ferestre este ușor de văzut și poate fi găsit oriunde, cum ar fi în baie, bucătărie și orice spațiu cu suprafață de sticlă. Alte semne ale umidității ridicate sunt pereții umeziți sau zugrăveala și tapetul deteriorat.
Se poate verifica cu ușurință temperatura în încăpere cu un simplu termostat , în vederea aflării valorilor ideale a umidității în funcție de câte grade sunt, astfel:

  • temperatura între - 10 și 0 grade celsius: 30-40%                                                                          

  • temperatura între 0 și 10 grade celsius: 35-45 %

  • temperatura între 10 și 20 grade celsius : 30-50 %

În camera bebelușului se recomandă ca valoarea de umiditate să nu fie mai mare de 60% pentru a nu crește riscul apariției mucegaiului. Pentru un nivel de umiditate optim, se recomandă folosirea remediilor prezentate mai jos:
                            

Top 5 remedii pentru a păstra un nivel optim de umiditate în casă:

  1. Aerisiți măcar de două ori pe zi. Dimineața și seara câteva minute cu geamul larg deschis.

  2. Plantele de interior. Anumite plante, ca de exemplu iedera sau feriga absorb umezeala din locuință, astfel reducând excesul de umiditate.

  3. Nu usca rufele în casă, pentru a nu crește nivelul de umiditate. Mai bine achiziționează un uscător de rufe, dacă ai aceasta posibilitate sau usucă rufele pe balcon / terasă.

  4. Sistem de ventilație. Cea mai bună investiție pentru a combate umezeala excesivă, este achiziționarea unui sistem de ventilație , care este recomandat mai ales când faci baie, pentru că în baie umezeală este prezentă peste tot , chiar și o izolație anti-umezeală bine făcută nu va reuși să protejeze împotriva mucegaiului. Aceste sisteme de ventilație sunt concepute pentru a elimina excesul de umiditate sub formă de vapori de apă, astfel evitând crearea unor condiții favorabile pentru creșterea mucegaiului. Cea mai eficientă soluție de aerisire din puct de vedere energetic cu pierderi minime de căldură în case, sunt sistemele de ventilatoare cu recuperatoare de căldură.

  5. Vas cu apă. Dacă aerul este prea uscat, așezarea unui vas cu apă în cameră poate ajuta la creșterea umidității în locuință.


Prin urmare, un nivel prea mare sau prea mic al umidității, poate produce o mulțime de îngrijorări și probleme pentru sănătatea și casa noastră.
Din acest motiv, este foarte important să fiți atenți și să verificați constant valorile de umiditate. Daca nu stiți cum să obțineți umiditatea adecvată, permiteți sistemelor de ventilație să vă ajute. Acestea vor reduce umiditatea excesivă și aerul din casă va fi mult mai plăcută.

Suport clienti L-V 9:00-17:00 | Online 24/7

0728202102 sales@homesolutions.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!